Delta Rflow sorteert 2 ton druiven in 12 minuten

Laatste Nieuws

Nieuws over Wijn / Laatste Nieuws 264 Views

Wijnblog:

In Amerika zijn enkele wijnproducenten gestart met het inschakelen van optische machines voor het sorteren van druiven. De Delta Rflow, een optische sorteermachine ontwikkeld door Bucher Vaslin, zorgt voor een hogere productie, maar zou volgens specialisten ook de mogelijkheid bieden om de kwaliteit van de wijn te garanderen.

De sorteermachine wordt gevoed met tweehonderd foto’s van een reeks perfecte druiven,” aldus Steve Leveque, hoofd productie bij wijnbouwer Hall Winery in Napa Valley. “Aan de hand van die voorbeelden wordt de totale productie gesorteerd, waarbij afwijkende druiven automatisch worden geëlimineerd, zodat alleen topkwaliteit voor de wijnproductie kan worden gereserveerd. De sorteermachine kan tienduizend foto’s van druiven per seconde vergelijken met de vastgestelde normen. Aangezien een slechte druif een hele wijnvoorraad kan bederven, biedt de machine aan de producenten een belangrijke garantie op het gebied van kwaliteitsbewaking.

Leveque was in het begin sceptisch over de mogelijkheden van de sorteermachine, maar zegt dat hij door een aantal blinde tests inmiddels vast heeft kunnen stellen dat de toepassing consequent tot een superieure wijnkwaliteit leidt. “Het sorteren van druiven is een bijzonder stresserende en vermoeiende activiteit,” merkt hij verder nog op. “Het is mentaal bijzonder belastend om gedurende 8 uur per dag de oogst te moeten controleren. De meeste wijnproducenten kunnen, met 15 werknemers, ongeveer 2 ton per uur sorteren. De machine kan dezelfde voorraden verwerken in amper 12 minuten.”

Het bericht Delta Rflow sorteert 2 ton druiven in 12 minuten verscheen eerst op Wijnblog.nl | Alles over wijn.

Comments