Witte en rode wijn: het verschil in bewaartemperatuur

Laatste Nieuws

Nieuws over Wijn / Laatste Nieuws 243 Views

Wijnblog:

De serveertemperatuur van witte wijn verschilt ten opzichte van rode wijn. Om deze reden dienen de wijnen dan ook onder verschillende omstandigheden bewaard te worden. Bij een witte wijn mag de bewaartemperatuur over het algemeen iets hoger zijn, als deze van een verfijnde kwaliteit is. In het geval van rode wijn hangt deze temperatuur nauw samen met de hoeveelheid tannine die erin zit. Wanneer deze veel tannines bevat dan kan zij over het algemeen warmer geserveerd worden. Een algemene regel is dat wijnen beter iets te koud dan te warm geserveerd kunnen worden. Dit komt doordat een hogere temperatuur meer alcohol in de smaak en geur afgeeft.

Serveertemperatuur van rode wijn

De temperatuur waarin rode wijn bewaard dient te worden, verschilt per karakter. Een fruitige, frisse en lichte wijn kan bijvoorbeeld geserveerd worden met een lagere temperatuur, namelijk 14 tot 16°C. Wanneer het daarentegen een volle, kruidige of complexe rode wijn betreft, dan kunt u deze warmer serveren. Hierbij kunt u denken aan een schenktemperatuur van 16 tot 18°C. Dezelfde temperatuur geldt voor rode wijnen met een krachtig, geconcentreerd of robuust karakter. Ook een weelderige, zoete rode komt het best tot zijn recht bij een serveertemperatuur van 16 tot 18°C. Het wordt aangeraden om de betreffende wijn te koelen onder de overeenstemmende temperatuurzone of een enkele graad lager.

Serveertemperatuur van witte wijn

Bij het bewaren van een witte wijn komt het iets nauwer als we het over de serveertemperatuur hebben. Dit komt doordat er veel verschillende witte wijnen zijn, met ieder een eigen voorkeurstemperatuur. De fruitige, frisse en halfdroge variant kan over het algemeen koud geserveerd worden op 7 tot 9°C. Voor een goede koeling van deze wijn wordt altijd een wijnkoelkast aangeraden. Champagne, rosé en mousserende wijnen kunnen evenals de lichte, fruitige, frisse, droge witte wijn iets warmer bewaard worden bij een temperatuur van 8 tot 10°C. Tot slot zijn er nog een aantal witte wijnen die warmer bewaard dienen te worden. Bij een temperatuur van 10 tot 12°C kunt u bijvoorbeeld de bekende zoete, witte wijn het best bewaren. Ook een aromatische, volle, droge witte komt bij deze serveertemperatuur het beste tot zijn recht. Een zeer volle, droge en complexe wijn kan als enige geserveerd worden met 12°C.

Wilt u meer weten over het bewaren van wijn of het aanschaffen van een wijnklimaatkast? Lees dan ook eens dit artikel.

Het bericht Witte en rode wijn: het verschil in bewaartemperatuur verscheen eerst op Wijnblog.nl | Alles over wijn.

Comments